Doterajšie rady

Dinga Szabolcs Odborný radca

Kedves László!

Annyiban pontosítok, hogy a Flumite készítmény helyett, a jelenleg hatályos készítmények közül a Floramite 240 SC 5 ml-es kiszerelésű készítményét ajánlom!

Sikeres gazdálkodást kívánunk!

#57884
Dinga Szabolcs Odborný radca

Kedves László!

A paradicsomot gubacsatkák támadták meg, elképzelhető, hogy a talajban, vagy a termesztőedényen voltak peték, és a lakásban keltek ki. Érdemes lenne atka elleni szerrel kezelni a növényeket. Jó választás a Flumite mely szelektíven csak a kártevő atkákat gyéríti.

Sikeres gazdálkodást kívánunk!

#57882
Dinga Szabolcs Odborný radca

Kedves Zoltán

A képen látható zöld képletek, a Botrydiaceae azaz a sárga-zöld algák családjának képviselői közé tartozó élőlények. A megjelenésüket a fóliasátor nedves-párás körülményei segítik elő. Jelentős veszélyt nem okoznak, viszont a kedvező körülmények közt hamar elburjánzanak, és képesek összefüggő algatelepeket kialakítani. Ez okból célszerű a fólia sátrat gyakrabban szellőztetni, és az öntözés gyakoriságát csökkenteni, alkalmasint hagyni a talaj felső rétegét kissé kiszáradni. Az algatelepek pedig felszíni horoló kapálással, vagy más eszközzel végzett felszíni porhanyítással eltávolíthatók.
Ezen felül az algák elszaporodása jól kordában tartható réz alapú talaj-kondícionáló kijuttatásával, ha megjelenésük folyamatos, és zavaró mértékeket ölt. A Scudo réz alapú termék használata javasolt lehet algák elszaporodásának meggátolása érdekében.

Sikeres kertészkedést, és eredményes szezont kívánunk!

Scudo 0,2 l

7,63 €

#57843
Dinga Szabolcs Odborný radca

Kedves Csaba

A chili, különösen az extra csípős típusok, igen lassan kelnek. Akár 17-21 nap is lehet a kelés, különösen abban az esetben ha a hőmérséklet az optimálisnál alacsonyabb ( chili esetében az optimális kelési hőmérséklet 28-30 Celsius fok) Az öntözés során célszerű lehet inkább a permetezésszerű, szórófejes palackkal öntözni, és a talajt annyira nedvesíteni, hogy csak nyirkos, de ne sáros-vizes legyen a talaj.
Az apró fehér színű ízeltlábúak nagy valószínűséggel az ugróvillások ( Collembola-k). Ezek egyfajta ősrovarok, amelyek, korhadó szerves anyagokkal, növénymaradványokkal táplálkoznak. ( Az élő növényekre nem veszélyesek). Kedvelik a nedves, nyirkos helyeket, így az ugróvillásoktól való megszabadulás legjobb módja a túlöntözés megszüntetése.
A növények kelését pedig legjobban a hőmérséklet emelésével lehet elősegíteni. Ha a helyiség teljes légterét nem lenne célszerű felfűteni, akkor melegítő, vagy infra-lámpával tudja a hőmérsékletet növelni.
A fokozott hőmérséklet, és a csökkentett öntözés segíteni fogja a Collembola-k eltűnését, és a növények előbújását is.
Sikeres szezont kívánunk a chilitermesztéshez!

#57676
Dinga Szabolcs Odborný radca

Kedves Renáta
Fűszerpaprika tápanyagutánpótlása során a virágzás az az időszak mikor a növény nitrogénellátását csökkenteni szükséges, mert a túlzott nitrogén virág-elrúgáshoz vezethet. Illetve a növény csak a zöld részeket fogja fejleszteni a virágok helyett. Virágzás idején a paprikában a kalcium, a foszfor, illetve a mikroelemek mint a cink, magnézium pótlására célszerű koncentrálni.
Virágzás idején javasolt Kalcium, és Foszfor túlsúlyos lombtrágyákat kijuttatni 7-10 napos időintervallumonként.
Itt kell megjegyezni, hogy a kalcium hiánya nem csak a virágzás, de a termésérés idején is jelentős problémákat okozhat. A kalcium a nehezen felvehető elemek közé tartozik, így mindenképpen a lombtrágya kijuttatást javasoljuk. Hiányának jellegzetes terméstünete, hogy a terméscsúcs fekete elszíneződést, és elszáradást mutat.
Sikeres szezont kívánunk!

Fitohorm Turbo Vápnik 1 l

8,66 €

Megafol 1 l

24,57 €

Boroplus 1 l

18,21 €

Damisol Fosfor Plus 1 l

10,89 €

#57394
Dinga Szabolcs Odborný radca

Kedves László

A Fertiplus esetében az ajánlott mennyiség paradicsomhoz 10-15 kg/100 négyzetméter javasolt. Borsóban, és babban egy kicsit kisebb mennyiség is elég lehet, tehát ott számolhatunk a 9- 12 kg/ 100 négyzetméter adagolással.
Viszont célszerű figyelembe venni, hogy homokos, gyenge termőképességű talajokon akár 20-50 % -al is nagyobb dózist érdemes kijuttatni. Érdemes lehet tavasszal is kijuttatni, mert olyankor az intenzívebb talajélet, és az emelkedő talajhőmérséklet elősegíti a hatóanyagok felszabadulását. Mivel a FERTIPLUS 100%-ban természetes szerves trágyagranulátum, amely lassan bomlik le és folyamatosan biztosítja a növények számára fontos tápláló anyagokat, ezért javasolt a szezon elején kijuttatni, hogy elég idő álljon rendelkezésre a hatóanyagok felszabadulásához.
A kijuttatás történhet egyszerű kézi szórással, vagy bármely granulátumszóró eszközzel, vagy akár fűmagvető kézikocsival is.
A kijuttatást követően kapával, vagy ásóval, esetleg rotációs kapával is jól bedolgozható. Fontos, hogy a talaj jól takarja a pelleteket, hogy megindulhasson a bomlás, és a hatóanyagok felszabadulása. Nagyjából 12-15 cm-es talajmélységbe optimális bedolgozni a terméket.
Sikeres szezont kívánunk!

#57389
Dinga Szabolcs Odborný radca

Kedves Szilvia
A paprikafélék mindegyike, de a chilik különösen melegkedvelő növények. Tartósan 13 Celsius fok alatti hőmérsékleten a növények levélzete kókadni kezd, és sárgás márványos elszíneződést mutat. Télen a növények életritmusa lelassul. A hideg hatására, és a teleltetés esetén a lomblevelek lehullása az normális jelenség. A teleltetés esetén célszerű hűvös, napfényes, száraz klímájú helyiségbe elhelyezni a növényeket. A teleltetés során ne kapjanak sem túl sok tápanyagot sem túl sok vizet. Vizet csak épp annyit célszerű adni neki, hogy a talaj csak enyhén nedves legyen, de csont szárazra se hagyjuk a talajt. Legjobb akkor ha az ujjbegyünkkel finoman megnyomjuk a talajt akkor enyhe bemélyedés képződik az ujjunk nyomán. Tápoldatozni télen nem szükséges , a talaj elegendő tápanyagot biztosít számukra.
Sikeres teleltetést kívánunk.

#57328