Dísznövény klorózis, Mohásodás

Pap Edina Hlavný odborný radca

Sajnos a meszes alapkőzettel nem tud mit tenni. Lehet némileg savanyítani a talajt natúr tőzeg bedolgozásával, esővízzel történő öntözéssel. Olyan növények maradnak meg hosszú távon, amelyek ezt toleráják. A tápanyaghiány általnos gond minden növénynél. Tápoldatozás csak kiegészítés legyen, az alap-tápanyagutánpótlás tartós hatású műtrágyával történjen. Az elpusztult moha legereblyézése után a gyepet felül kell vetni. Ha árnyékos a terület, válasszon árnyéktűrő fűmagkeveréket. Ezeken a helyeken az öntözés is mérséklet legyen. Néhány termékjavaslat alább.

#57720
István

Tisztelt Hölgyem/Uram!

A kertben néhány növényen sárgulás jelent meg az utóbbi években, de előtte is látszott, csak kevésbé. Klorózisra gyanakszom, méghozzá a talaj mésztartalma miatt. Fel lett töltve a felső réteg korábban, de lehet a nagyobb növények gyökere már leér a magas mésztartalmú zónákba. Ha valóban a mésztartalom a gond, akkor van erre valami megoldás?
A lila akác már sok éve mutatott elbarnult, elsárgult, fakó leveleket, tavaly viszont lesárgult majdnem az összes levél a nyár közepén és szinte tönkre is ment a növény.
Őszibarackon is szoktam kis mennyiségben sárga leveleket látni.
Madárberkenye szintén több van, ami sárgul eltérő mértékben, van ami már tönkrement, illetve vadszőlőből is vannak élettelen tövek. A babérmeggyeken nem annyira látszik sárgulás.
Minél melegebb és szárazabb az idő annál jobban előjön, az örökzöldeknél egész évben látszik.
Kútvízzel van megoldva az öntözőrendszer.
Amikor van időm, akkor hetente egyszer öntözök ki ferticare II. és III. műtrágyákat, a gyep pedig hosszú hatású Beckmann és ICL trágyákat szokott kapni.
Sajnos elég erős a mohásodás a gyep északi felén, évente kb. 2 alkalommal szoktuk vasgáliccal megöntözni emiatt és pár nap múlva gereblyézni.
Ha jól tudom az alkalmazkodóképességük miatt ezt nem is lehet nagyon megelőzni.
Mohácson lakom, ha ez esetleg segíthet beazonosítani a talajtípust(Itt csernozjom talajtípus van, ha jól néztem, de ennek is vannak még altípusai).
Csatoltam 4 képet a madárberkenyékről, lila akácról és a gyepről.
Előre is köszönöm válaszát!

#57702