OakyVin AH dubový chips 300g

T09683
Pomenovanie Pôvod Praženie: OakyVin® AH A = americký dub (Quercus alba) H = silné praženie OakyVin® AM A = americký dub (Quercus alba) M =stredné praženie OakyVin® FH F = francúzsky dub (Quercus robur) H = silné praženie OakyVin® FM F = francúzsky dub (Quercus robur) M = stredné praženie. Pôsobenie dubových chipsov na organoleptické vlastnosti v... Podrobný opis
Doručenie
block
Zrušený výrobok, už nebude dostupný
Pomenovanie Pôvod Praženie: OakyVin® AH A = americký dub (Quercus alba) H = silné praženie OakyVin® AM A = americký dub (Quercus alba) M =stredné praženie OakyVin® FH F = francúzsky dub (Quercus robur) H = silné praženie OakyVin® FM F = francúzsky dub (Quercus robur) M = stredné praženie. Pôsobenie dubových chipsov na organoleptické vlastnosti vín je nesporné. V drevených sudoch resp. v nádržiach z iných surovín je očividný rozdiel medzi vínami. Počas dozrievania v dubovom sude sa pozitívne pôsobenie na chuť a vôňu zosilňuje. V závislosti od doby pôsobenia styk s dubovým drevom na väčšom povrchu posilňuje príjemnú chuť. Pomalé dozrievanie v barrique-e, je sofistikovaná technológia, čo podľa skúseností robí z dobrého vína víno s vysokou kvalitou. Pomalé vyrovnané barrique dozrievanie bude mať vždy dôležité miesto v prípravných technológiách vína. Podobné účinky sa môžu dosahovať aj pri cielenom použití dubových chipsov. V novodobom svete je už desaťročia všeobecne prijatý zaužívaný proces pri dozrievaní vín pomocou dubových chipsov, zrýchľovať a nasmerovať k určenej chuti. Na použitei dubových chipsov existujú rôzne metódy, ktoré si vinár vyberá pri príprave požadovaného vína. Chips sa dporúča vyskúšať na malom množstve vína, lebo tak sa dá testovať pôvod, praženie, dávkovacie množstvo, čas kontaktu a styk so vzduchom. Použitie OakyVin®-Chips -zlepšenie organpleptických vlastností vína - zlepšenie štruktúry tanínu - stabilizácia farby - výskyt prvkov vanilky a údenia/dym - zakrytie horkastých ,,zelených´´ polyfenolov - stupňovanie barrique príchute. Podobné barrique OakyVin®dubový chips sa môže používať pri bielych aj červených vínach, pri bielych sa odporúča pri burgundských odrodách. Pri iných viničných odrodách vináry majú už dostatok skúseností. Pri červených vínach sa vlastne môže použiť pre všetky odrody. Dávkovanie dubového chipsu do vína už dozrievajúceho: OakyVin®-Chips sa môže kedykoľvek pridať. V závislosti od typu vína, druhu chipsu a dávkovaného množstva sa čas kontaktu pohybuje od niekoľkých dní až po viac týždňov. Vývoj ošetrovaného vína treba sledovať sústavným ochutnávaním, aby sme vedeli určiť  termín odstránenia chipsu. Množstvo použitého chipsu sa môže pohybovať medzi 50-300 g/100l v závislosti od dosiahnutia intenzity požadovanej chuti, čas kontaktu môže byť 5-30 dní. Pre tlmenie zvýšenej arómy dreva a praženia sa odporúča víno stýkať so vzduchom. Preto okrem druhu vína a času kontaktu, treba brať do úvahy aj prívod kyslíka. Otvorené čerpanie (za prítomnosti vzduchu) resp. kruhové čerpanie pomáha zaobľovať a harmonizovať pražené arómy a vnímanie chuti tanínu
Hmotnosť: 0.3 kg
Aviability: raktáron
Basic sales unit: db
Culture: Szőlő

0 z 0 hodnotení

Zanechajte recenziu!

Podeľte sa o svoje skúsenosti s ostatnými zákazníkmi.


0 z 0 hodnotení

Zanechajte recenziu!

Podeľte sa o svoje skúsenosti s ostatnými zákazníkmi.