FAGYAL SZÁRADÁSA

Gábor Vétek Odborný radca

Kedves Szente Erzsébet!

Elnézést kérünk a késői visszajelzésért. Kérnénk, ha tüneteket jövőre is tapasztalná, azonnal jelezze, amint az első gyanús elváltozásokat észleli, és igyekszünk tanácsot adni. Egyébként mindez csak a fagyalsövényt érintette, más növényeknél nem jelentkeztek hasonló tünetek?

#41606
Szente Erzsébet

Kedves Szaktanácsadó !
1998-ban telepített fagyal sövény levelein 1-2 hete fehéredés, barnulás, száradás tünetei láthatók. A kor a teljes sövényt megtámadta.Még nem találkoztam ilyen betegséggel, kérem a segítségét,hogy mi ez és hogyan lehet védekezni illetve megelőzni a növény betegségét ?

#41423
Gábor Vétek Odborný radca

Kedves Karuczka Bernadett!

Elnézést a késői válaszért.
A leveleket levélbarkók cakkosítják. Ha megírja, milyen szer(ek) van(nak) otthon a fagyaltripsz ellen, meg tudom mondani, hogy ezek ellen is jó(k)-e. A levélbarkók egyébként nem olyan veszedelmes kártevők, bár a tünetek valóban feltűnőek néha.
A száradásra vonatkozó kérdésével kapcsolatban kolléganőm fog rövidesen válaszolni önnek.

#41372
Bernadett Karuczka

Kedves Szakértők!!

Fagyal száradással kapcsolatos kérdésemre tudnának küldeni választ?
Elég nagy felületet kellene permetezni, nem kis munka. Nem tudom, hogy csak a fagyaltripsz ellen vagy más ellen is permetezzek.

Segítségüket előre is köszönettel

#41196
Bernadett Karuczka

további kép

#41140
Bernadett Karuczka

további kép

#41139
Bernadett Karuczka

további kép

#41138
Bernadett Karuczka

Tisztelt Szakértő!

Segítségét szeretném kérni! Kb 150m hosszú, 1m széles és 2m magas fagyal sövényünket megtámadta valami, ami korábban csak néhány tenyérnyi felület elszáradásához vezetett. Most azonban egy nagyobb terület elszáradt. Emlékeim szerint ez 4-5 hete még ép volt.
A száradás mellett még valami más is jelen lehet, ami cakkosra rágja a leveleket. Ezt már a loncokon is tapasztalom.
A növényeink csepegtetve vannak rendszeresen,időjárás szerint, tavasszal kapott pétisót. Évente 3-4 alkalommal nyírjuk.

Korábbi hozzászólásokat átolvasva és a leveleket megvizsgálva nálunk is jelen van a fagyaltripsz. A levelek ezüstösödése is ismert jelenség.

Kérem, írja meg, mi a teendő ilyenkor.

#41137
Pap Edina Hlavný odborný radca

Van a fagyalnak egy betegsége, a Glomerella cingulata, de annak első tünetei a levélen kerek foltok formájában jelentkeznek, de az ön által leírt fokozatos sárgulás is erre utal. Szaporodásának a túl sűrű térállás kedvez, Vágja ki a beteg töveket, ritkítsa meg az állományt. A továbbterjedés megakadályozására Dithane-M, illetve Folicur Solo használható több alkalommal.

#40495
JÓZSEF TISLÉR

Tisztelt Szakértő! segítségét kérem fagyal sövényem megmentésére. Összesen kb. 70m hosszú, 1m széles és 2m magas a sövény. Egy éve
jelentek meg először az elszáradt foltok 2-3 helyen.(a melléklet képen.)
Idén már sokkal több 1-2 tenyérnyi folt jelet meg. A környezetemben senki nem találkozott még ilyennel. Először elkezdenek világosodni a
levelek egészen világossárgáig, majd barnára száradnak, de soha nem
az egész tő, csak egy-egy ága. Mi lehet ez a betegség, mivel lehetne
leküzdeni?
Tisztelettel: Tislér József

#40410